top of page
  • Writer's pictureGlobalWeb Multimedia

Dijagnostika kvara laptopova i računara

Dijagnostika kvara je nužan proces kada se pojave određeni problemi u radu računara.

Pregrevanje, usporen rad ili operativna disfunkcija? To su samo neki od znakova da je Vašem računaru potrebna dijagnostika.

Najčešći simptomi kvara na računaru su:

  • računar ne daje sliku – spada u najčešći kvar. Manifestuje se radom kompjutera bez prisustva slike.

  • greške pri instalaciji OS-a – nastaju usled hardverskih greški tokom instalacije. Tada se pojavljuje tzv. „plavi ekran“ ili nemogućnost kopiranja pojedinih fajlova.

  • problemi tokom rada – greške u Windows-u, zamrzavanje slike, resetovanje računara…

Mnogobrojni bagovi tokom rada računara takođe su „crvena lampica“. Oni nedvosmisleno ukazuju da je Vašem računaru potrebna temeljna dijagnostika.


Unutrašnji svet računara je prilično haotičan. Često se dešava da emitovanje jednog kvara prikriva daleko ozbiljniji problem. Zato dijagnostika iziskuje veliko znanje, stručnost i iskustvo.

S druge strane, sama dijagnostika ne podrazumeva popravku kvara. Ona pronalazi problem, precizira ga, ali ga ne otklanja.

Ipak, važnost dijagnostike je nemerljiva!

Zašto?

Zato što se pravilnom dijagnostikom u skoro 100% slučajeva kvar sigurno otklanja. I još bitnije! Nakon precizne dijagnostike, povratak kvara se svodi na najmanju moguću meru.


DVE VRSTE KVARA KOD RAČUNARA


Postoje dve vrste kvara kod računara:

  • mehanički kvar

  • softverski kvar

Mehanički kvarovi tiču se tehničkih komponenti samog računara. Njihova popravka iziskuje otvaranje IT uređaja. Tom prilikom se proverava hardver, kao i sve komponente ponaosob. Softverski kvarovi utiču na rad operativnog sistema. Ovaj problem najčešće prouzrokuju virus, neispravan drajver, neadekvatan operativni sistem i dr. Za ovu vrstu popravke nije nužno otvarati računar, već se sve radi putem softverskih programa. Važno upozorenje! Na internetu postoje brojna uputstva i programi za dijagnostiku kvara. No, ukoliko niste stručni u ovoj oblasti, savetujemo Vas da ništa ne preduzimate na svoju ruku. Laičko dijagnostikovanje kvara može dovesti do ozbiljnih oštećenja na računaru. Ne želite valjda da zbog – ma lako ću ja to – izgubite sve svoje podatke. U tom slučaju možete znatno olakšati svoj džep. O računaru i da ne govorimo. Takođe, loš izbor servisera može od dlake napraviti slona. Niko Vam neće reći: Ja to ne umem, bolje idite kod drugog. Znanje, veština i odgovarajuća oprema su ključne u ovom poslu. Bez toga, verujte nam, možete samo pojačati glavobolju. Ne želite to – zar ne?

Comentários


bottom of page